Sinüzit, yüzümüzde bulunan (yanaklarda ve alında) boşlukların iltihaplanması hastalığıdır. Hemen hemen herkesin geçirdiği bir rahatsızlık olan sinüzitin iki tipi vardır. Akut sinüzit ve kronik sinüzit. Akut sinüzit, genelde üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar ya da nezle gibi durumlarda oluşabilir. Tedavisi antibiyotiktir. Ancak kronik sinüzit dediğimiz tipinde, sinüsler en az 3 ay iltihaplı kalır ve ilaçlı tedaviye cevap vermez.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanması nedeni ile ortaya çıkan bir üst solunum rahatsızlığı çeşididir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına ortam faktörlerinin etkisi olabilir ya da burun içi yapı bozukluklarının varlığı da sinüzite sebebiyet verebilir.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit tedavisinin nasıl yapılacağı, tanısı konulmuş olan sinüzit çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Akut sinüzitin tedavisinde genel olarak hap ve sprey kullanımı önerilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması, akut sinüzit etkilerinin ortadan kaldırılması konusunda oldukça etkilidir.
Kronik sinüzitin tedavi edilmesi amacı ile ilk tercih edilen tedavi yöntemi, ilaç tedavisidir. Ancak burun için poliplerin engellenmesi ilaç tedavisi ile mümkün değildir. İlaçlar, sinüzit ameliyatı sonucunda ortaya çıkan iyileşme halini sağlar, ancak sonuç olarak bir süre sonra kronik sinüzit tekrar ortaya çıkar. Bu neden ile kronik sinüzit tanısı almış olan ve rahatsızlık sebebi ile gündelik hayatını idame ettirmekte zorluk çeken kişilerin tedavisinde, mutlaka ameliyat seçeneği değerlendirilmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sinüzit Tedavisinde Kullanılabilir Mi?
Burun estetiği ameliyatı ile sinüzitin tedavi edilip edilmeyeceği merak edilmektedir. Burun estetiği ameliyatı ile sinüzit ameliyatı farklı bölgeleri hedef almaktadır ancak hasta istediği takdirde doktor onayıyla iki ameliyat aynı seansta yapılabilmektedir.