Geniz eti ve bademcik nedir? Her çocukta var mıdır?

Geniz eti ve bademcik ağız ve boğaz bölgesindeki savunma organlarından iki tanesidir. Her çocukta normalde var olan geniz eti hayatın ilk yıllarında aktiftir ve büyümeye eğilimlidir. 6-7 yaşından sonra geniz eti küçülmeye başlar. Bu dönemde özellikle kreş ve anaokuluna başlayan ve mikroplarla tanışan bazı çocuklarda geniz eti problem yaratabilir. İltihaplanan ve büyüyen geniz eti burunda tıkanıklık yaratabilir. Ağzı açık uyuma, horlama, hatta özellikle uykuda nefes durmaları meydana gelebilir.

Geniz eti ayrıca çocuklarda tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesinde de önemli rol oynamaktadır. Ayrıca uzun süre burun tıkanıklığına yol açan ve müdahale edilmeyen geniz eti büyümesi çocukta yüz, damak ve diş gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Geniz eti ve bademcik hastalıkları nelerdir?

Bademcik dokusunun temel iki hastalığı bademcik büyümeleri ve bademcik iltihaplarıdır.

Geniz eti ve bademcik büyümesi nedir, nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda horlama ve uykuda nefes durmasına yol açacak kadar büyümüş bademcikler, ameliyat ile alınabilir. Bu durum aslında bademcik ameliyatının kesin nedenidir.

Geniz eti ve bademcik iltihaplarında hangi noktada ameliyat seçeneği değerlendirilir?

Bademciklerin büyümesi dışında bademciklerin aynı yıl içerisinde ve birbirini takip eden yıllarda sık sık iltihaplanması da bademcik ameliyatını gerektirebilir. Sık iltihaplanmaya bağlı bademcik ameliyatı kararının verilebilmesinin en sağlıklı yolu, doktorun hastalık sırasında yaptığı bademcik muayenesidir.

Ameliyat Hakkında

Geniz eti ve bademcik iltihaplarında ameliyat nasıl gerçekleştirilir?
Geniz eti ve bademcik ameliyatları, genel anestezi altında ve ağız içinden, dışarıda kesi olmadan yapılır. Bazı çocuklarda hem geniz eti hem bademcik ameliyatı, bazı çocuklarda sadece geniz eti ameliyatı, bazı çocuklarda ise nadiren geniz eti alınmadan tek başına bademcik ameliyatı yapılmaktadır.

Geniz eti direkt veya kamera eşliğinde özel aletler kullanılarak sıyrılarak çıkarılabilir. Geniz etinin tekrar oluşma riski oldukça düşüktür. Bademcik ameliyatı ise ‘termal welding’ veya ‘koblasyon’ teknolojisi kullanılarak yapılır.

Ameliyat Sonrası

Geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrası riskler nelerdir?
Çocuk hastalarda geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrası ağrı nadiren olur ve basit ağrı kesiciler ile giderilir. Kanama riski ise erişkin hastalara göre çocuklarda oldukça azdır. Buna rağmen çok nadiren de olsa ameliyat sonrası hemen meydana gelen erken dönem ve 7. gün civarı meydana gelen geç dönem kanamaları görülebilir.

Ameliyat sırasında kullanılan teknoloji ve ameliyat teknikleri erken dönem kanama riskini azaltırken, ilaç ve yemek listesine uyulması ise geç dönem kanama riskini anlamlı bir şekilde azaltacaktır. Buna rağmen çok nadiren de olsa meydana gelen kanamalar dikkatli ve çabuk müdahaleler ile giderilebilen komplikasyonlardır.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası bu dokuların yerine görev yapacak çok fazla dokunun vücutta bulunması nedeniyle uzun vadede bağışıklık sisteminde olumsuz bir etki görülmemektedir.

Prof. Dr. Gediz Murat Serin

İletişim Formu

    Bize Ulaşın
    Prof. Dr. Gediz Murat Serin